
Kombi donmaması için ne yapmalı sorusuna verilebilecek pek çok farklı cevap vardır. Kombi derecesinin ayarlanması, kombinin donma koruma moduna alınması ve daha birçok önleyici yol bulunmaktadır. Sizlere kombi kullanımı sırasında sıklıkla yaşanan donma sorunlarına karşı nasıl önlem alacağınız ve olası sorunlarda da nasıl müdahale edilmesi gerektiği ile ilgili bilgi vermek istiyoruz.
Kombi donmaması için ne yapmalı: Çözümler
Kombi donmaması için her şeyden önce kombinin 5-7 derece arasında çalıştırılması gerekir. Kombinizi en az bu ayarda çalıştırdığınızda, donma riskini en aza indirebilirsiniz. Bunun yanı sıra donma sorununa karşı alınabilecek önlemler arasında aşağıdaki unsurlar yer almaktadır:
- Kombiler genel olarak en düşük 5-7 °C’de çalıştırılmalıdır.
- Kombinin dış ünitesinin çeşitli unsurlarla korunması gerekir. Bunun için bir dolap ya da kabin yapılabilir.
- Kombinizde eğer donma koruma modu varsa, bunu aktif hale getirebilirsiniz.
- Uzun süre evde olmayacaksanız, mutlaka kombi içinde yer alan suyu boşaltmanız gerekir.
- Kombi borularını izole ederek, yine kombilerde donma sorunu riskini minimuma indirebilirsiniz.
Bu tür ve benzer sorunlarla karşılaşıyorsanız kombi sorunları kategorimizi de inceleyebilirsiniz.
Kombi donmaması için kaç derece olmalı?
Kombinin donmaması için gerekli derece 5 ile 7 °C arası olarak belirlenmiştir. Normal koşullar için +5 derece uygun bir ayardır. Kombiniz yoğuşmalı olduğunda ise bu derecenin +7 olması uygun olmaktadır. Kış aylarında bazı dönemler aşırı soğuk olabilmektedir. Böyle zamanlarda ise kombinin +10 derece olması gerekir. Eğer bu konularda bilginiz yoksa, kombi servisi çağırmanız daha sağlıklı olacaktır.
Kışın tatile giderken kombi kaç derece olmalı?
Kış aylarında tatil giderken kombinizin derecesini, tatil sürenize göre belirleyebilirsiniz. Buna göre;
- 1-3 gün arasında tatil süresi için kombinin 7-10 derece arasında olması gerekir.
- 1 haftalık tatil süresinde +5 derece yani donma koruma modunda olmalıdır.
- 15 gün ve üzeri tatil sürelerinde ise mutlaka kombi suyu boşaltılmalıdır.
Kombi donmasın diye suyu nasıl boşaltabilirim?
Kombinin donmaması için suyu boşaltmak istediğinizde, birkaç önemli adımı takip etmeniz gerekir. Uzun süre evde olunmaması halinde mutlaka kombi suyunun boşaltılması gerekir. Kombi suyunun boşaltılması için yapılması gerekenler;
- Öncelikle kombiyi ve elektriği kapatmanız gerekir.
- İkinci adım olarak su giriş vanasını kapatmanız gerekir.
- Petekler üzerinde yer alan havalandırma vanalarını açarak devam etmelisiniz.
- Daha sonrasında kombinin tahliye vanası varsa, onu da açmalısınız.
- Bu şekilde sistem içinde yer alan suların tamamen boşaltılması sağlanmaktadır. Bu işlem tamamlandıktan sonra vanaları kapatabilirsiniz.
Kombinin donma sorununu genel olarak çözmek için ise devamlı olarak kombi bakımı yaptırılmalıdır.

Kombiyi soğuktan korumak için ne yapmalı?
Kombinin soğuktan korunması için hem kombinin hem de boruların izole edilmesi gibi bazı önlemlere ihtiyaç vardır. Öncelikle kombinin dış ünitesinin yalıtımlı hale getirilmesi gerekir. Bu amaçla sıklıkla kombi için bir kapalı alan yapılması sağlanmalıdır. Kombinin özellikle konum olarak da soğuktan ve rüzgardan en az şekilde etkilenebileceği bir yerde olması gerekir.
Kombi ile birlikte kombi borularının da dış unsurlardan korunması gerekir. Bunun için boruları köpük izolasyon malzemesi ile sarmak etkili olacaktır. Kombiniz yoğuşmalı ise aynı zamanda antifriz ekleyerek de yine kombinizi donmaya karşı koruyabilirsiniz.
Çok soğuk havalarda kombi kaç derecede olmalı?
Çok soğuk havalarda kombi derecesi, soğukluk derecesine göre belirlenir. Eğer havanın sıcaklığı 0 ile -5 derecede ise kombi ayarının da 7 derece olarak ayarlanması gerekir. Hava ısısı -5 ile -10 derece arasında ise o zaman kombi derecesi 10 derece olarak ayarlanması doğru olur. Hava ısısı daha da soğuk, yani -10 derece altında ise bu durumda ise kombinin 12 derece olarak ayarlanması ve borulara ek yalıtım yapılması gerekir. Tüm bu konular hakkında bilgi ya da yardım almak istiyorsanız, bizlere başvurabilir ve bilgi alabilirsiniz.
Kombinin donması nasıl anlaşılır?
Kombiniz herhangi bir sorun olmadığı halde çalışmıyor ve petekleri ısıtmıyorsa, donma sorunu ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Özellikle elektrik olduğu halde kombi ekranında uyarı varsa, yine donma sorunu yaşandığını ifade edebiliriz. Kombi ekranındaki özellikle su basınç göstergesi 0 olarak görünecektir. Kısacası kombi donmalarının en önemli göstergesi, kombinin elektrik olmasına karşın çalışmaması ve ekranda hata uyarısı verilmesidir.
Kışın evde yokken kombi kapatılmalı mı?
Kış aylarında evde olmadığınız zamanlarda kombi kapatılmamalıdır. Bunun yerine eğer evde olmadığınız süre 1-3 gün arasında ise kombiyi 7 derecede çalıştırmalısınız. Evde olmadığınız süre 1 hafta ve üzerinde ise kombiyi kapatmamanız ve donma koruma moduna almanız gerekir. Daha uzun süreli evde olmama durumunda ise mutlaka kombi içerisinde yer alan suyun boşaltılması gerekir.
Yoğuşmalı kombi donma sorunu
Yoğuşmalı kombilerde donma sorununa karşı kombi borusuna yalıtım yapılması ve antifriz eklenmesi gerekir. Kombiniz yoğuşmalı ise her yıl antifriz eklemeniz son derece önemlidir. Düzenli bakım sayesinde, yoğuşmalı kombilerde donma sorununu minimuma indirebilirsiniz.
Evin içindeki kombi donar mı?
Ev içi sıcaklığınız +5 derecenin altında olduğunda kombilerde donma riski ortaya çıkmaktadır. Kombiler, özellikle dış duvar ünitesine monte edilmişse bu risk daha fazla artmaktadır. Bu sorunun yaşanmaması için mutlaka ev içi sıcaklığın uygun seviyede tutulması son derece önemlidir.

Kombi kaç derecede donar?
Kombiler genel olarak 0 derece ve altına düştüğünde, donma sorunu başlar. Derece -5 derece ve altına düştüğünde ise ciddi hasar riskleri ortaya çıkmaktadır. Hava sıcaklıklarının düşmesi halinde gerekli önlemleri almaya başlamanız son derece yararlı olacaktır.
Kombi donarsa ne olur?
Kombinin donması halinde başta eşanjörün çatlaması olmak üzere borular patlar ve su kaçakları oluşur. Tüm bu sorunlar hem kombinin çalışmasını engeller hem de sizlere yüksek tamir maliyetleri oluşturur. Kombiler genel olarak yüksek maliyetli sistemlerdir ve bu sebeple oluşan arızalar da oldukça maliyetlidir.